Tā makreli marinē tikai retais, bet garšas ziņā uz svētku galda tā pārspēj pat grezno lasi: dalos ar recepti

Kā mājas apstākļos pagatavot makreli, kas pēc savas maigās garšas un kvalitātes pārspēj pat dārgo lasi, kļūstot par galveno svētku galda delikatesi.

Svētku galds nav iedomājams bez gardas zivtiņas, taču pēdējā laikā veikalu cenas marinētai produkcijai mēdz nepatīkami pārsteigt. Atrast tiešām garšīgu, maigu un kvalitatīvu zivi kļūst arvien grūtāk. Tieši tāpēc daudzas saimnieces atgriežas pie pārbaudītām vērtībām – marinēšanas mājās.

Izrādās, ka parasta, saldēta makrele pēc savas tekstūras un garšas bagātības var droši konkurēt ar dārgo lasi. Galvenais noslēpums slēpjas pareizajās proporcijās un pacietībā. Šodien dalos ar recepti, kuru daudzas saimnieces pēc tūkstoš mēģinājumiem atzinušas par pašu labāko.

Precīzas sastāvdaļas atradīsiet raksta beigās!

Kāpēc šī recepte ir īpaša?

Zivs izdodas neticami maiga un sulīga. Atšķirībā no veikalā pirktās, mājas marinējumam nav “asās” etiķa piegaršas – visas garšvielas ir līdzsvarā, izceļot pašas zivs labākās īpašības.

Pagatavošana soli pa solim

1. Zivs sagatavošana:

Ja izmantojat saldētu makreli, ļaujiet tai atlaisties, bet ne pilnībā – ja zivs būs vēl nedaudz stingra, to būs daudz vieglāk glīti sagriezt. Nogrieziet galvu, iztīriet iekšas, rūpīgi izskalojiet (īpaši melno plēvīti vēdera iekšpusē) un sagrieziet vienādos gabaliņos. Sīpolu sagrieziet glītos gredzenos.

2. Marinādes “burvība”:

VIDEO:

Katliņā ielejiet ūdeni, pievienojiet sāli, cukuru, visas norādītās garšvielas un eļļu. Uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai un, nepārtraukti maisot, vāriet tieši vienu minūti. Tad noņemiet no uguns, pielejiet etiķi, samaisiet un ļaujiet marinādei pilnībā atdzist. Nekad nelejiet karstu marinādi uz zivs, citādi tā “izvārīsies”!

3. Marinēšanas process:

Kārtojiet zivs gabaliņus traukā (stikla burkā vai pārtikas kārbiņā), pa starpām liekot sīpola gredzenus. Pārlejiet ar atdzisušo marinādi. Noslēdziet trauku ar vāku un lieciet ledusskapī uz 24 stundām.

Noderīgi padomi perfektam rezultātam:

Lai marinētā makrele izdotos nevainojama, ir vērts ievērot dažus vienkāršus, bet būtiskus noslēpumus. Pirmkārt, nebaidieties no sīpoliem – ja tie jums garšo, droši pievienojiet pat divus, jo pēc diennakts marinādē tie kļūst tik kraukšķīgi un gardi, ka nereti no galda pazūd vēl pirms pašas zivs.

Ja ciemiņi ir teju uz sliekšņa un laika ir maz, zivi var atstāt marinēties istabas temperatūrā uz 3–4 stundām un tikai tad likt ledusskapī, taču atcerieties, ka tieši pilna diennakts aukstumā nodrošinās vislabāko garšas dziļumu. Un visbeidzot – marinēšanai vienmēr izvēlieties stikla traukus, jo tie neuzsūc spēcīgo zivs aromātu un neietekmē marinādes smalko garšas līdzsvaru.

Šāda makrele uz svētku galda izskatās karaliski, bet tās izmaksas ir niecīgas salīdzinājumā ar sarkano zivi. Pamēģiniet vienreiz, un jūs vairs nekad negribēsiet pirkt gatavos konservus!

Kas būs nepieciešams?

2 vidējas makreles (saldētas vai svaigas);

1 liels sīpols (tas zivij iedos nepieciešamo sulīgumu);

250 ml ūdens (marinādei);

Garšvielas: 6 krustnagliņas, 10 melnie pipari (graudiņi), šķipsniņa malto piparu, 5 koriandra graudi, 2 lauru lapas;

Sāls un cukurs: 2 tējkarotes sāls (bez kaudzes) un pusotra tējkarote cukura;

Eļļa un etiķis: 2 ēdamkarotes saulespuķu eļļas un 2,5 ēdamkarotes ābolu etiķa (9%).

Vai jums ir sava slepenā garšviela, ko pievienojat zivij? Padalieties komentāros – dārznieku un saimnieču padomi vienmēr ir zelta vērtē!